Välillä on hetkiä, jolloin tuntuu, ettei ole mitään palavaa aihetta, josta haluaisi kirjoittaa. Ja sitten niitä hetkiä, jolloin on palavasti saatava kirjoittaa jostakin. Olen aiemminkin puhunut koulukiusaamisesta kiusatun näkökulmasta ja koen, että nyt on taas sen aika. Olen nimittäin huomannut, että jotkin haavat niiltä ajoilta ovat alkaneet vuotaa. Vasta nyt, vuosien jälkeen?
Olin koulukiusattuna koko yläasteen ajan. Ala-asteella oli jo joitakin merkkejä siitä, mutta yläasteella se alkoi toden teolla. Olen niin surullinen niitä aikoja miettiessäni. Välillä melkein jopa katkera. Olin jo lapsena niin ujo ja varautunut, että kiusaaminen oli kuin tulitikku olisi heitetty kuivaan heinäkasaan - roihusin vihaa ja pettymystä ihmisyyttä kohtaan. Kiusaaminen opettaa negatiivista suhtautumista itseensä ja muihin ihmisiin. Koen, että näin vuosia niiden helvetillisten aikojen jälkeen se heijastuu sillä tavoin, että tulkitsen helposti ihmisten käyttäytymiset, eleet, sanat, melkein minkä vaan, negatiiviseksi minua kohtaan. Liian usein koen ihmisten ensisijaisesti ajattelevan minusta jotakin pahaa.
Olen miettinyt, jääkö kiusattuna olemisesta jokin stigma. Näkeekö ihmisistä, joita on kiusattu jollain tavalla sen? Koen välillä itseni kulkemassa ympäriinsä otsalla lappu, jossa lukee:
olen koulukiusattu. Kerron yhden esimerkin, jonka koin viime keväänä.
Istuin yliopistolla seminaarihuoneessa suomalaisen nykylyriikan kurssilla. Kurssi oli mukava, toiset opiskelijat mukavia. Viimeisellä kerralla jokainen sai esitellä jonkin lempirunoilijansa ja lukea yhden hänen runoistaan. Olin odottanut innoissani sitä kertaa. Olin valinnut runoilijan, jonka halusin saada esitellä muille. Halusin lukea yhden hänen kauniista runoistaan. Luennolla oli rento tunnelma. Sitten luennon loppupuolella opettaja sanoi, että aloitetaan esittelemään runoilijoita, ja koska istuin lähimpänä häntä, minun piti aloittaa. Menin hetkeksi ihan lukkoon. Minuun iski epävarmuus. Kuinka kukaan voisi olla kiinnostunut runoilijasta, josta minä olen? Kuinka voisin hiljaiseksi haukutulla äänelläni lukea yhden hänen kauneimmista runoistaan? Koin, etten voinut. Sanoin unohtaneeni teoksen kotiin. Esittelin runoilijan lyhyesti ja vuoro siirtyi seuraavaan. Kuunnellessani muiden "esitelmiä", katsoin tarkkaillen heitä ja mietin, miksi he ovat niin rentoina ja vakaina. Miksi minä pelkäsin olla siinä? Koin itseni yhtäkkiä todella ulkopuoliseksi, negatiivisella tavalla erottuvaksi.
Minun on vaikea muodostaa ihmissuhteita, joissa pystyn luottamaan ja olemaan avoin. En uskalla luottaa siihen, että ihmiset ovat tarpeeksi hyviä, tarpeeksi pysyviä. En osaa luottaa siihen, että itse olen riittävä. Taistelen niiden ajatusten kanssa jatkuvasti. Yritän elämän tuoman viisauden (tai toiveen viisaudesta) kasvattaa itsessäni luottamusta muita ja itseäni kohtaan. Niin, että näkisin ensimmäiseksi hyvyyden ja aidon välittämisen.
Olen viime aikoina törmännyt useampaankin juttuun siitä, kuinka koulukiusaajat eivät kiusatessaan ole tajunneet, kuinka pahalta kiusaaminen kohteistaan on tuntunut. En ihan niele sitä. Mielestäni etenkin yläasteikäiset ovat jo siinä kehitysvaiheessa, että osaavat tulkita oman käyttäytymisen vaikutuksia muissa ihmisissä. Ja etenkin, jos heille sanotaan opettajien ja monien muiden ihmisten toimesta, että se mitä teette, on väärin ja satuttavaa. Pidän sitä melko naurettavana paskapuheena, etteikö muka näkisi, kuinka pahaa oloa toisissa aiheuttaa omalla selvästi typerällä ja häiriintyneellä käytöksellä. On
ihan eri asia hyväntahtoisesti kiusoitella muita. Se raja pitäisi olla jo yläasteikäisillä tiedossa.
Vaikka yläasteella ollessani selviydyin siitä huolimatta, että jokainen koulupäivä oli kuin julmaa pilaa, ovat kiusaamisen vaikutukset tulleet sen jälkeen vahvasti esiin. Syömishäiriöt, paskakasaan verrattavissa ollut itsetunto, ääretön itseinho, äänettömät nyyhkytykset, epävarmuudet ihmissuhteissa, heikko usko ihmisiin...jne, jne. Muistan, kuinka lukion alkaessa oli suuri ihme, kun käytävillä sai kulkea rauhassa. Kun kukaan ei kiinnittänyt sen suuremmin huomiota, vaan
sai olla rauhassa. Ei sen pitäisi tuntua oudolta?! Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että pystyn tekemään rohkeasti asioita, joita rakastan ja olemaan ylpeästi se, kuka olen. Välillä kuitenkin havahdun miettimään, että olenkohan vielä edes puolimatkassa?
Ilman kirjoittamista en olisi edes tässä kohtaa matkaani. Ilman sitä, että saan toteuttaa itseäni tavalla, joka parantaa, tekee onnelliseksi ja syventää yhteyttäni tunteisiini ja maailmaan, en olisi tässä. En näinkään vahvana, näinkään varmana siitä, että unelmoin, koska haaveeni tulevat vielä toteutumaan. Paljon on jo toteutunutkin monien asioiden muodossa: olen saanut ihania ystäviä, päässyt opiskelemaan innostavia asioita ja saanut olla mukana monissa huikeissa jutuissa, kuten ainejärjestöni kirjamessuseminaarissa. Olenhan ollut helvetillisten vuosien jälkeen aika onnekas. Ja yksi, mikä minun on ehdottomasti sanottava, mistä olen aina ollut kiitollinen - perheestäni. Sieltä on aina riittänyt rakkautta ja eheyttäviä sanoja <3
Milloin ne haavat umpeutuvat lopullisesti? Vielä ne avautuvat välillä raapaisustakin. Yhä koen, että olen täynnä säröjä, jotka joskus heijastuvat ulospäin ja ennen kaikkea, tuntuvat sisälläni, kuin sieluani kivitettäisiin. Olen välillä niin surullinen ja pettynyt siihen, minkälaista yläasteaikani oli. Jippu laulaa uudessa biisissään
Made In Heaven, että "mennään taksilla helvettiin", jonka voisin muokata yläasteaamuihin sopiviksi:"mennään bussilla helvettiin". Enää en aio mennä kenenkään toimesta helvettiin. Olen vahvistunut ja aion jatkaa tällä tiellä.
On monia, joille huominen on taas pelottava koulupäivä. Tai työpäivä, tai mikä tahansa päivä missä tahansa. Kiusaaminen on yksi epäreiluimpia asioita. Se on niin turhaa. Toivoisin jokaisen, joka tuntee piston sydämessään, pysähtyvän miettimään, että voisiko sen sijaan, että aiheuttaa pahaa oloa jollekin, ollakin ystävällinen. Tai jos se on liikaa vaadittu, niin antaa toisen olla edes rauhassa? Maailmaan mahtuu niin paljon paskaa, että kaikki, minkä voi jättää muodostumatta ongelmaksi, kannattaa jättää. Ihan sen vuoksi, että kaikilla olisi parempi olla.
- Nora